Sparer store penger ved å fjerne gravminner


I disse dager fjernes mange gravsteiner fra kirkegårdene i Hustadvika.

Arbeidet med å oppdatere gravstedene med festere på hvert enkelt gravminne startet i 2023, etter at oppdateringen på hvordan kartet over gravstedene var mer eller mindre over.

– Vi begynte allerede i 2023 å fjerne gamle gravminner på kirkegårdene i Hustadvika kommune. Først ut av kirkegården ved Hustad kirke. Vi fjerner først og fremst de gravminnene som er bekreftet slettet fra ansvarlig fester, og etter hvert blir også de som det ikke er blitt betalt festeavgift på også slettet. Dette arbeidet videreføres nå i 2024 og de neste årene på alle gravstedene i Hustadvika, forteller Elin Johanne Kronborg. Hun sitter på kirkekontoret på Eide, i etasjen over Coop Extra, og fører kartene over de 10 forskjellige gravstedene i Hustadvika.

– Steinindustrien er behjelpelig for oss nå, med å ta bort og frakte bort gravminner som er fjernet, forteller Elin.

– Om du går på kirkegårdene for tiden, så vil du derfor oppleve at det står røde veistikker ved noen gravminner. Dette er de som skal fjernes i nær framtid. I tillegg står det også noen gule pinner rundt om, og det er i praksis slik at kirkekontoret må kontaktes snarest. Her har vi ikke funnet noen festere eller familie til de tidligere festerne. Om vi ikke innen rimelig tid finner noen i familien som vil ta seg av festeavgiften, vil disse gravminnene fjernes, sier Elin.

Arbeidet med ryddingen fortsetter nå på Gaustad hjelpekirkegård, der det så langt er fjernet 66 gravminner.

– Fordelen med å få fjernet gamle gravminner, er at man kan ta i bruk igjen de gamle gravene, noe som igjen betyr at kommunen slipper bygge ut gravstedene. På Gaustad betyr det at man ikke trenger utvide kirkegården på iallfall 20 år, slår Elin fast. Arbeidet fortsetter på kirkegårdene ved kirka på Eide sommeren 2024.

Spørsmål rettes til Elin Johanne Kronborg på kirkekontoret på Eide, tlf. 712 96 184.

Tilbake